Het moet aan de omstandigheden, het weer en het feit dat de basisscholen alweer enkele weken ‘draaien’ hebben gelegen, maar weer deden er meer kinderen in totaal (301) van de 5 basisscholen uit Aalst Waalre mee aan de Ronde van Waalre. Hiernaast hebben nog 24 kinderen van buiten de scholen meegedaan, wat een geweldig gevoel geeft ‘daar doen we het voor’.
Tijdens ‘The Kids Company jeugdloop’ kwamen er maar liefst 330 kinderen opdagen. Vooral de Christoffelschool en de Wilderen maakten een grote sprong voorwaarts in aantallen deelnemertjes. En wat waren ze trots op hun gewonnen medaille. In het scholenklassement waren de kleine scholen wel in het voordeel. De bekers voor de best presterende scholen (Deelnemertjes per school in verhouding met de aantallen basisschoolleerlingen) gingen naar:
De Drijfveer; 40,2 %
OBS Ekenrooi; 27,4 %
St. Christoffelschool; 26 %
De Wilderen; 19,5 %
De Meent; 10,5 %
De organisatie gaat zich eens beraden om het komende jaar de scholenwedstrijd anders in te richten. Mochten jullie suggesties hebben zijn die zeer welkom bij de organisatie. Een van de suggesties die we al kregen is om de jeugdloop te splitsen en er voor de kleintjes een aparte mini-run te maken Bv. t/m groep 4.

Bij de volwassenen werd de organisatie aangenaam verrast door de vele deelnemers (299) op de 3 afstanden. In 2017 waren het er ‘slechts’ 239. We groeien nog steeds gestaag. Onder prima omstandigheden en met hulp van bijna 60 vrijwilligers werd het een mooie wedstrijd voor de deelnemers. De foto’s die al zijn geplaatst op de website van de loopgroep is dit jaar wat extra aandacht besteed aan die vele vrijwilligers.
Op de 5 kilometer voor dames werd de wedstrijd gewonnen door Rian van der Burgt (GVAC) uit Veldhoven (19:46), de 2e plaats was voor Kirsten Verdonschot (LG Waalre in 23:48) en op de derde plaats eindigde de nog niet geheel herstelde Lieke Kuijpers (24:04).
Bij de heren werd de wedstrijd gemaakt door 2 jonge regionale talenten. Als winnaar kwam Juul Knoester uit Knegsel (GVAC) aan de finish in 16:25, kort daarop gevolgd door William Webster uit Veldhoven (GVAC) in 16:50. Hier was de 3e plaats voor Lorens Niehof uit Waalre met een tijd van 18:37.
De 10 kilometer wedstrijd was bij de dames een prooi voor Evelien Mertens uit Weert in een tijd van 43:27, gevolgd door Inge Das uit Wintelre (GVAC in 45:50) en Marjolein Jansen uit Nijmegen in 48:27. Kirsten Hompes werd door haar Thomas naar een 4e plaats gehaast met een PR van 50:19. De mannenwedstrijd werd gewonnen door Ricardo Damen uit Luyksgestel met een tijd van 36:31, de 2e plaats was voor Michel Smets uit Waalre (38:21) en Pieter Alders van LG Waalre werd als derde genoteerd met een zeer mooie 39:08.

Op de hoofdafstand bleek “onze eigen” Ester Schobbe veruit de sterkste in een tijd van 1:07:49,  waarmee ze Ellen van Beek opvolgde die vorig jaar won en dit jaar naar een 4e tijd (1:14:08) liep en dus helaas naast het podium belandde. Een verdienstelijke 2e plaats was er voor Marise Gielen GVAC) uit Veldhoven in 1:11:52 en Anne van de Meulengraaf uit Eindhoven werd derde in 1:12:08.
Bij de heren was het spannend tot op de laatste kilometer. Uiteindelijk won Ujendre Ramautarsing uit Eindhoven met een goede tijd van 56:02 op slechts 5 seconden gevolgd door de nog jonge Seare Gebreberhon (GVAC) uit Veldhoven. Derde werd hier Rob Jansen met nog altijd een goede tijd van 59:18
De organisatie van de Ronde van Waalre kan dan ook zeer tevreden terugkijken op een geslaagde wedstrijd met heel veel blije gezichten. 

Zowel bij de jeugd als de volwassenen groeien we in aantallen deelnemers waarbij moet worden opgemerkt dat we in de organisatie van de jeugdloop toch echt moeten gaan denken aan het beheersbaar houden van de loopjes met name om te voorkomen dat de allerkleinsten hun plezier blijven houden.
De uitslagen kunnen worden teruggevonden op de website van Loopgroep Waalre.
In 2019 wordt de Ronde van Waalre gehouden op zaterdag 7 september en dat wordt dan de 20e editie en misschien wel een speciale uitvoering.

De organisatie dankt alle vrijwilligers die deze editie weer hebben meegewerkt en mogelijk gemaakt zeer hartelijk voor hun prima inzet. Immers wanneer zij er niet zijn wordt het heel ingewikkeld voor ons als organisatie om dit te blijven doen.