Afgelopen zaterdag heeft Loopgroep Waalre afscheid genomen van onze oprichter, inspirator en voorbeeld Piet van Erp. Namens de Loopgroep heeft onze oud-voorzitter Henk de Vrind een herdenkingswoord uitgesproken tijdens de dienst.

Graag plaatsen wij hier de tekst van deze herdenking.

Beste Truus, familie, vrienden en kennissen van Piet van Erp.

Vandaag nemen we afscheid van Piet. Piet was de drijvende kracht bij zowel de oprichting als de groei en ontwikkeling van onze loopgroep Waalre. Hij was een inspirator voor velen.  

Mijn naam is Henk de Vrind en al meer dan 25 jaar lid van de Loopgroep. In 2015 ben ik door Piet gevraagd om voorzitter te worden van deze vereniging. In 2021 heeft Reinier Beltman het stokje van mij overgenomen.  Reinier is ook aanwezig maar hij heeft mij gevraagd om het woord tot jullie te richten omdat ik Piet beter ken door de vele jaren dat ik met Piet heb mogen hardlopen en samen met hem evenementen heb kunnen organiseren.

In 1996 heeft Piet samen met Ria van Dijk en Marjanne van Gerwen de Loopgroep Waalre opgericht. Onze club bestaat dus al bijna 28 jaar. Piet was een zeer toegewijd trainer. Met zijn enorme ervaring en passie heeft hij menig hardloper en wandelaar kunnen inspireren. Piet sloeg geen training over. Al snel ging de groep 3 maal in de week trainen. In enkele jaren groeide de club uit tot zo’n 150 leden. 

Naast het trainen bedacht Piet allerlei evenementen zoals de tijdloop, de cyclopatron, een wedstrijd met hardlopers en mountainbikers tezamen, de snertloop, de BBQ en de fakkelloop. Op jaarbasis kent de club zo’n 10 evenementen waar Piet aan de basis heeft gestaan. Het jaarlijks hoogtepunt is de Ronde van Waalre. Voor deze wedstrijd heeft Piet een uitgebreid draaiboek gemaakt. In de eerste jaren gaf hij zelf leiding aan de organisatie. Tijdens vergaderingen deelde Piet taken uit aan de medeorganisatoren maar voordat het Loopgroep lid zijn taak had kunnen oppakken, had Piet het al geregeld. Het liefst hield Piet alles zelf in de hand. 

Dit past bij zijn streven naar perfectie. Niet alleen in zijn werk als kwaliteitsmanager bij Brabantia streefde hij naar een hoog niveau, dat verlangde hij ook van de mensen om hem heen. Of je nu trainer, medebestuurslid of organisator was van een evenement. 

Dankzij Piet hebben de leden over de gehele wereld marathons, halve marathons en andere wedstrijden gelopen en gewandeld. In 2003 hebben we met een flinke groep onder leiding van Piet getraind voor de marathon van Berlijn. Samen met lopers van GVAC (Veldhoven) zijn we met een bus, met ons lid Wil van Gerwen achter het stuur, naar Berlijn gereden. Piet zou ook meelopen maar een dag voor de race gaf hij aan hiertoe niet in staat te zijn. Anne Straver en Frans Lavrijssen, twee leden die als supporter waren meegereisd, hebben toen met het startnummer van Piet, ieder de helft van het parcours afgelegd. Met deze hulp eindigde Piet heel hoog in het wedstrijd klassement van zijn leeftijdscategorie. 

Naast een bijzonder toegewijd trainer en organisator was Piet ook een echte mensen-mens. Als je enkele keren niet op training verscheen, kon je erop rekenen dat Piet je belde om te vragen hoe het met je ging. Piet was heel betrokken bij het lief en leed van zijn leden zoals bij het overlijden van de leden en hun partners.

In 2018 heeft Jeroen, de zoon van Piet, zich aangemeld bij de Loopgroep. Zijn doel was het lopen van de halve marathon van Eindhoven als eerbetoon aan zijn vader. Jeroen wist een startnummer te bemachtigen met de geboortedatum van Piet 240338. Als cadeau voor Piet zijn 80e verjaardag liep Jeroen deze halve marathon helemaal uit. Mede door hardloopblessures koos Jeroen daarna weer voor zijn geliefde sport het mountainbiken. 

Als groot sportman was het voor Piet bijzonder moeilijk om de gevolgen van zijn herseninfarct te accepteren. Hij heeft er jaren voor geknokt om zijn motoriek te verbeteren. Mogelijk tegen beter weten in, had hij hoop op een herstel. Na een strijd van negen jaar heeft Piet gelukkig rust gevonden en zoals de rouwkaart aangeeft, “wedstrijd gelopen, zelf de eindstreep bepaald”.

Wij blijven goede herinneringen houden aan Piet en danken Truus, Ivonne, Esther, Jeroen en Paul voor jullie grote inzet op de achtergrond voor onze club. Ik vermoed dat het niet altijd makkelijk was om met zo’n gedreven echtgenoot en vader/schoonvader samen te zijn. Ik wil jullie dan ook heel veel danken voor wat jullie voor onze club hebben betekend. 

Namens de Loopgroep wil ik jullie, Truus, familie, kennissen en vrienden heel veel sterkte toewensen met het verwerken van het verlies van Piet. We zullen Piet missen.