Voor donderdag 29 september was onze  jaarlijkse culturele dag gepland.

In de ochtend vonden de gebruikelijke activiteiten plaats, hardlopen en wandelen met na afloop het gebruikelijke kopje koffie bij de Hut.

’s Middags stond een bezoek aan het Wieler-,Valkenier- en Sigarenmakers museum te Valkenswaard op het programma. In een deel van dat museum was een expositie ingericht ter herinnering aan de Willem II-Gazelle profwielerploeg van zo’n 50 jaar geleden. Helaas waren wij door afmelding van enkelen wegens ziekte niet kompleet.

Voor onze leden wonend in onze gemeente was om 14.00 u. het gezamenlijk vertrek per fiets gepland bij het stationskoffiehuis, van waaruit via de oude spoorbaan koers gezet werd naar Valkenswaard, waar onze aankomst was gepland om 14.30 u., waar onze buitenlanders (Cor en Jacques) zich bij ons voegden.

Na onze aanmelding hebben we eerst een mooie film bekeken over de Valkerij, waarna wij ons vervoegden naar het wielermuseum. Voorafgaande aan ons bezoek had Henk oud wielrenner Jan van Katwijk gevraagd ons rond te leiden om nader te informeren over het wielergebeuren, in het bijzonder over de tijd dat hij zelf actief was, met o.a. deelname aan de Tour de France, de Vuelta en meerdere klassiekers. Zijn aanwezigheid was voor ons een welkome aanvulling voor het bezoek.

Tijdens de rondgang informeerde Jan onafgebroken ons over de renners waarmede hij had gekoerst, (o.a. Rik van Looy, Jo de Roo, Rini Wagtmans en Harm Ottenbros, de adelaar van Hoogerheide) met alle bijzonderheden indertijd gebruikelijk bij wedstrijden, de afspraken en alle middelen die gebruikt werden om te presteren. Moest je voortijdig een ronde verlaten, dan moest jezelf (veelal met de trein) maar zien hoe thuis te komen. Ook nog scherp in zijn geheugen was zijn deelname aan de indertijd beroemde klassieker Bordeaux – Parijs een koers van meer dan 600 km, waarvan ruim 300 km van die koers werden gereden achter derny’s

De rondgang hebben we even onderbroken met een korte pauze voor het gebruik van een consumptie.

Tijdens de rondgang hebben we tevens een inkijk kunnen nemen in het sigarenmakers museum, gedeeltelijk ondergebracht in het wielermuseum. Bij het afsluiten van de rondgang heeft Henk namens de groep Jan een attentie aangeboden voor zijn geweldige bijdrage aan ons bezoek.

Met sluiting van het museum om 17.00 u. werd ons bezoek beëindigd, waarna gekoerst werd richting Waalre om aan te leggen bij het Brabants Genot voor het gebruik van enkele welkome consumpties. Om 18.30 u. werd de koers voortgezet naar de Oude Toren, waar wij voor 18.45 u. gereserveerd hadden voor een afsluitend etentje, voorwaar een welkome aanvulling voor een hele middag koers. Na afloop moest ook hier ieder maar zien hoe thuis te komen.

Een bijzonder geslaagde dag, waar we met genoegen naar terug kijken.

Ter volledigheid vermelden we dat de DOLgroep op dinsdagavond 13 december de “Fakkelloop” op het Loon weer kan gaan organiseren. Noteer alvast in jullie agenda, het is tenslotte een van de hoogtepunten in het jaar voor de Loopgroep.

Voorzitter Huub