Zaterdag 7 september zou het heel slecht weer worden zo werd er door de buienradars van deze wereld gemeld. Uiteindelijk bleek dat reuze mee te vallen en hebben alle deelnemers onder prettige omstandigheden hun wedstrijd kunnen lopen. Dat de vrijwilligers die mee hebben geholpen met de opbouw nat zijn geworden was vervelend, maar het resultaat was er gelukkig naar. Even was er paniek toen de aardlekschakelaar ‘eruit’ vloog. De mannen van de start en finish van Habets Evenement Support hadden dit echter binnen een half uur opgelost.

Voor het eerst werden er bij de jeugd 2 wedstrijdjes gelopen. De mini-run van maximaal 1043 meter voor de basisschool kinderen uit de groepen 1 t/m 4 om 16:30 uur en de kinderen uit de hoogste klassen om 17:00 uur in The Kids Company jeugdloop van maximaal 2850 meter. Van de basisscholen uit de gemeente Waalre hebben maar liefst 330 kinderen meegedaan en daarbuiten uit andere plaatsen nog eens zo’n 35 kinderen. Wat een feest is het elk jaar weer om zoveel kinderen te zien sporten ieder op hun eigen wijze. De blije gezichten na ontvangst van een medaille en limonade zijn onvergetelijk.

De school die de grootste groei t.o.v. 2018 liet zien wat het aantal hardlopertjes betreft ging er met een mooiste beker vandoor (beschikbaar gesteld door Cor Versmissen). Ook de andere 4 scholen mochten een fraaie beker voor in hun prijzenkast ontvangen.

De uitslag van de scholenwedstrijd luidde:

  1. Sint Christoffel school waar bijna 17 % meer kinderen meededen dan in 2018
  2. De Meent waar bijna 2 % mee kinderen meededen
  3. De Wilderen (als school met de meeste leerlingen) hadden nagenoeg hetzelfde aantal kinderen als vorig jaar
  4. De Openbare School moest genoegen nemen met een vierde plaats met iets minder deelnemertjes en 
  5. De winnaar van de vorige edities de Drijveer moest nu eens ervaren wat het is om als laatste te eindigen ondanks dat toch meer dan 27 % van de kinderen meeliep.
Grote Toon

Om 18:00 uur werden de volwassenen weggetoeterd door ‘grote Toon’ Bakker, die dankzij de wensambulance nog één keer bij de wedstrijd aanwezig kon zijn. Een heel emotioneel moment voor Toon, voor zijn familie en vrienden en zeker toch ook voor de leden van de loopgroep. Niet onvermeld moet blijven dat ook Piet van Erp zich in het gezelschap van Toon bevond. Wij kregen de indruk dat beiden mannen erg hebben genoten en dat alleen al was de moeite waard.

In totaal gingen 220 deelnemers van start verdeeld over 3 afstanden. Vele deelnemers deden dit als voorbereiding van de (halve) marathon in Eindhoven op 13 oktober, een aantal omdat ze in het eigen dorp willen lopen en best een aantal mensen ‘just for fun’. Bij de heren op de 15 km. werd door Tim Verbaandert uit Veldhoven een aanval op het al 6 jaar oude parcoursrecord van Colin Bekers van 48:15 min gedaan. Echter in de laatste Ronde werd het voor deze junior atleet (onlangs nog meegedaan aan de Europese junior-kampioenschappen atletiek) toch nog echt te veel en moest hij inleveren (49:30 uur). Hij werd wel eerste met iets meer dan 4 minuten voor sprong op zijn jongere broer Luuk. De winnaar van vorig jaar Ujendre Ramautarsing van Eindhoven Atletiek moest nu zijn meerde erkennen in de broers uit Veldhoven.

Bij de dames op de 15 km. wedstrijd won de van oorsprong uit Waalre komende studente bouwkunde Linda Vos (1:11:44) uit Delft gevolgd door Rianne van Slooten uit Valkenswaard (1:15:59) en Karin van Lierop uit Nuenen (1:17:18)

De 10 kilometer wedstrijd bij de dames werd gewonnen door Esther Schobbe van loopgroep Waalre (41:49), als 2e eindigde hier Janneke Annegarn uit Waalre ( 46:07) en de nummer 3 was eveneens uit Waalre afkomstig zijnde Petra Smits (56:53).

De mannen op de 10 kilometer kende een Belgische winnaar in de persoon van Sebbe Francken uit Kalmthout (32:10), gevolgd door Seare Gebreberhan ( 36:19) van GVAC uit Veldhoven en Ricardo Damen uit Luyksgestel (36:21)

Bij de dames van de kortste afstand ging de winst van de 5 km wedstrijd naar Goele Truijers uit Hechtel Eksel (B) in 18:34, Rian van der Burgt die deze wedstrijd al meerdere keren had gewonnen moest met een 2e plaats (18:39) haar meerdere erkennen in Goele. Anne van de Meulengraaf uit Eindhoven eindigde tenslotte als 3e (21:08).

Bij de heren op de kortste afstand won William Webster uit Veldhoven (15:56), gevolgd door Juul Knoester uit Knegsel (16:23) en Lorens Niehof uit Waalre (17:50).

De organisatie kan terugkijken op een natte voorbereiding tijdens de opbouw, maar weer een heel geslaagde Ronde van Waalre voor de lopers en loopsters. Ook een groot woord van dank aan de bijna 70 vrijwilligers die dit evenement elk jaar weer mogelijk maken. Waalre mag trots zijn op al die vrijwilligers.